Daca esti sofer pe cutie manuala, poti intelege usor diferenta dintre modul AUTO si MANUAL. Masina iti schimba automat vitezele: tu doar apesi doua pedale. In fotografie camera iti schimba automat ISO, timpul de expunere si diafragma: tu doar apesi pe declansator. Tin sa mentionez ca modul automat nu e neaparat ceva rau, dar daca vrei sa fii fotograf, vei invata fara doar si poate sa operezi pe modul manual. Ca sa poti face asta, trebuie sa intelegi cum functioneaza camera si ce presupune fiecare senzor si buton.

Pentru a realizat o fotografie buna, indiferent de aparat, cel mai important aspect este lumina si modul in care o folosesti in fotografie. Indiferent de tipul de lumina (naturala/artificiala), ea face diferenta dintre un cadru banal si unul interesant. Prin urmare, pentru a capta scene mai bune, un prim pas ar fi sa intelegi felul in care lumina iti modeleaza creatia.

Daca exista o sursa medie de lumina, aceasta este lumina normala a zilei; scara de timpi de expunere, setarile diafragmei si sensibilitatea de baza a camerei sunt orientate in functie de aceasta.

Spre exemplu, cele mai calitative setari pe timpul zilei, cu o lumina naturala de la Soare, oscileaza intre o sensibilitate ISO de 100 sau 200, iar expunerea normala ar fi de aproximativ f16 la 1/125 secunde. Un lucru deja stiut este ca Soarele este cea mai puternica sursa de lumina, asa ca sursele artificiale, precum lampile si felinarele pot provoca unele dificultati, deoarece nivelurile de lumina pe care le ofera sunt prea mici. La un cadru facut de aproape, static, diferenta nu este majora, dar la cadrele de dimensiuni mari, se cer echipamente costisitoare, pentru a asigura cantitatea adecvata de lumina.

Expunerea reprezinta cantitatea de lumina ce ajunge la senzor. Daca ajunge prea multa lumina la senzor, fotografia va fi supraexpusa, iar daca este prea putina lumina, imaginea va iesi mohorata si intunecata (subexpusa); ce inseamna fiecare poti intelege din exemplele de mai jos. La cam toate camerele se poate seta manual expunerea, de cativa ani si la telefoane, dar acest lucru presupune o mai mare vigilenta din partea ta, ca fotograf, in atentia conditiilor de iluminare.

Test    

 

Camerele foto controleaza expunerea cu ajutorul obturatorului si al diafragmei. Cele doua mecanisme calculeaza cantitatea de lumina ce patrunde in camera si stabileste corect expunerea. Pe langa faptul ca variaza modul in care e redata miscarea intr-o imagine, obturatorul ofera o doza de lumina, mare sau mica, in functie de setare. Apertura, opreste accesul luminii, cand este inchisa.

Diafragma reprezinta raportul dintre deschiderea diafragmei si distanta focala a obiectivului. Dimensiunea diafragmei obiectivului este masurata in f-stopuri. Fiecare numar f se refera la aceeasi cantitate de lumina care ajunge la senzor, indiferent de obiectiv.

La randul meu am invatat aceste lucruri din cartea fotografului Michael Freeman, intitulata Manual de fotografie digitala, drept urmare anumite informatii sunt extrase, indirect din cartea acestuia.

Surse foto: Pinterest si PhotoTraces