Sunt nascut in Rm.Valcea, am trait acolo 18 ani si stiu una, alta. Recent am fost pus in situatia sa fiu ghid pentru un grup de studenti straini, iar pe langa cateva banalitati tipice, am fost pus in incapacitatea de a da un raspuns rapid la intrebarea “Ce putem vizita in Ramnicu Valcea?”

In primul rand trebuie sa stii ca Ramnicu Valcea este un oras ce se afla in plina dezvoltare. Centrul orasului si anumite puncte cheie sunt intr-un proces de renovare, asa ca orasul nu este la randament turistic maxim. Economic si industrial, orasul este intr-un declin categoric. Fiind o fire mai montana, recomand orasele din imediata apropiere, la care se poate ajunge usor folosind transportul in comun sau chiar un taxi, dar ma voi axa strict pe ceea ce ofera orasul exemplificand locatii la care se poate ajunge comod, pe jos.

Filmare aeriana cu drona realizata de echipa One Picture

Cel mai mare parc din Rm.Valcea este Parcul Zavoi. Este o zona impadurita, amenajata special pentru copii, tineri care doresc sa se plimbe sau pentru amatorii de sporturi (biciclete, role, trotinete). De asemenea au loc multe evenimente de interes regional. Printre altele, aici s-a cantat pentru prima data imnul national al Romaniei, “Desteapta-te romane!” la 29 iulie 1848.

Cateva puncte belvedere asupra Valcii sunt Dealul Capela, Dealul Malului si zone din Cartierul Petrisori.

Pe cele doua dealuri mentionate anterior sunt argumente solide care sustin prezenta unor tuneluri si inchisori secrete din timpul comunismului, iar acum sunt niste zone impadurite, perfecte plimbarilor forestiere sau recreerii in natura. Pe Dealul Capela exista si un traseu de downhill, care pleaca de la “Boul de Piatra” coborand pana la Arhiepiscopia Ramnicului.

Video Downhill Capela 2016

Din centrul orasului, mergand cateva minute, vei ajunge la Muzeul de Istorie. Acesta gazduieste expozitii permanente, ce isi propun sa prezinte aspecte din viata si activitatea vechilor locuitori din Valea Oltului. Muzeul de Istorie detine colectii filatelice, colectie de arme vechi, colectie de tiparituri, de carte veche si multe alte obiecte rare cu valoare istorica. PS: In Valcea se descopera in continuare multe obiecte dacice (am gasit si eu niste vase in gradina, dar asta e alta poveste).

Tot in zona centrului, vei gasi Judecatoria Rm.Valcea, iar vis-a vis de aceasta, la poalele dealului Capela, este amplasata Statuia Independentei ce simbolizeaza „Romania cu chipul indurerat pentru fii ei cazuti vitejeste in lupte”.

Exista o multitudine de pub-uri sau restaurante de calitate, pe care le poti testa de-a lungul vizitei tale in oras. Recomand UNION Pub, L’Artista, LOKL Cafe, Ceainaria Veche sau ABY Stage Bar.

Categoric ai si varianta unei iesiri in mall, unde vei gasi magazine variate. Langa River Plaza Mall se afla si WinMarkt Cozia, un alt centru comercial, unde vei gasi, printre altele, si un games zone. Poti merge la un film in Mall, intr-una dintre cele doua sali sau la cinema-ul din cartierul Ostroveni, Geo Saizescu. Cel mai placut loc pentru jocuri de masa este Ceainaria Veche.

Da, cluburile au ajuns si la Valcea, asa ca poti opta pentru acestea, dar sincer nu le recomand, fiind niste locuri josnice, unde nu se asculta muzica de calitate si sunt evidentiate virtutile materiale (sunt putin subiectiv, dar am vazut cluburi mai bune in Romania).

Voluntariatul in Ramnicu Valcea e in ascensiune, iar tinerii au o minte deschisa spre viitor, fiind implicati in cat mai multe activitati. De altfel, in oras au loc multe evenimente destul de amuzante si variate, organizate de ONG-uri.

Daca vii cu copiii poti vizita Gradina Zoologica de la marginea orasului, care a fost modernizata acum cativa ani si e destul de populata de diverse specii.

Pe Bulevardul Dem Radulescu, valcenii prefera sa se plimbe, sa stea la povesti sau sa faca jogging, dar noaptea motoarele masinilor domina locul.

Arhitectura orasului incepe sa isi caute o fata moderna, dar inca sunt numeroase puncte turistice ce amintesc de vremurile apuse.

Acest articol este doar despre locurile mai interesante ce pot fi vizitate in interiorul orasului, dar in imediata sa apropiere se pot gasi alte locatii, fie naturale, fie amenajate, care te pot uimi din punct de vedere istoric, cultural, sportiv sau doar care te vor distra.