Probabil ca pare ceva la mintea cocosului, dar de fapt este o intreaga arta in citirea personalitatii in functie de scris – se numeste grafologie, apropo. Parcurgand Barbatul Genial de Oliver Kuhn, am aflat mai multe cai prin care putem distinge o tipologie umane, iar anumite trucuri, relativ banale, au fost testate de mine si am fost placut surprins sa vad ca functioneaza. Cateva tehnici sunt preluate din carte, dar restul se bazeaza pe un research personal in domeniu.

Primul aspect observat este pozitionarea in pagina, ceea ce poate sa fie discutabil, in functie de continutul informativ al textului. Dar daca este la libera decizie, atunci o pozitionare centrala poate sugera nevoia de apropiere, nesiguranta in propria persoana sau dorinta de evolutie. Un scris azezat la distante standard de margini, poate duce cu gandul la un individ rational si practic, la capatul opus, scrisul amestecat ca intr-o salata te cam dezavantajeaza fata de persoana care iti citeste lucrarea si o face sa te desconsidere, involuntar.

Spatiile dintre randuri. Spatiile mici confirma o oarecare prezenta de unitate si devotament adresata cititorului. Niste spatii medii spre mari, insufla introvertism din partea celui ce scrie textul sau chiar antipatie in anumite situatii.

Daca scrisul este larg si literele respira, este probabil sa ai de a face cu o fire mai artistica. La polul opus, un scris legat si continuu este prezent, majoritar, la persoanele rationale si tehnice.

Presiunea cu care sunt scrise cuvintele

  • Apasat usor: sensibil, adaptat.
  • Apasat puternic: incordat, stresat, agresiv.

Dimensiunea literelor

  • Scris mare: numeroase interese, o fire extrovertita.
  • Scris marunt: persoana ezitanta, ingaduitoare, timida/introvertita*, atenta la detaliile cele mai neinsemnate.

*Timid nu e tot una cu introvertit. Introvertismul este o fire psihologica, opusa extrovertismului, ce se caracterizeaza prin evitarea voita a intrarii in contact cu alte persoane, preferand reflexia personala asupra propriei persoane. Timiditatea nu poate fi controlata in majoritatea cazurilor si se manifesta prin incomoditatea de a te exprima intr-un grup deschis. Ca exemplu, unui timid ii este greu sa tina un speech intr-o sala plina, dar unui introvertit i se pare in regula, dar totusi nu prefera sa faca asta, deoarece se simte mai eficient, natural si comod in postura de ascultator.

Arcurile superioare sunt de fapt buclele ce se ridica din literele b,d,f,h,k si l. Daca literele sunt inalte, e un semn al ambitiei; daca arcurile acestor litere sunt mai degraba joase, inseamna ca persoana respectiva e sensibila si are multa imaginatie.

Arcurile inferioare. Daca literele f,g,j,p,q si y sunt groase si marcate puternic, e semn al nazuintei spre bunastare materiala.

(Daca textul aproape ca nu contine arcuri, este un semn al unei mari nerabdari.)

Un alt aspect, foarte simplu de citit este inclinatia literelor.

  • Inclinatie spre dreapta: personalitate sensibila, puternica, prietenoasa, responsabila.
  • Inclinatie spre stanga: introvertit, timid, artist.
  • Vertical: rational, constient de propria valoare.

Nu sunt nici pe departe un expert in grafologie, dar imi place sa perseverez in asta. Prima data cand am reusit sa citesc complex o persoana, a fost la simularea din clasa a XII-a, cand am stat in banca cu o eleva ce sustinea simularea la sociologie. Am incercat sa nu urmaresc comportamentul non-verbal si nici atitudinea pentru a nu fi influentat. Dupa ce i-am urmarit stilul de a scrie, am observat rapid ca avea un scris mare, orientat spre stanga, relativ ordonat in pagina. Avea un stil meschin de a tortura foaia prin presiunea cu care scria cuvintele, iar arcurile superioare au fost poate prea inalte pentru o lucrare atat de formala. Dupa 10 minute de analiza vizuala asupra foii, i-am observat comportamentul non-verbal si i-am simtit temperamentul flegmatic (asta nu e o insulta, ci doar unul dintre cele patru temperamente umane), dar si iluzia de superioritate pe care o afisa asupra tuturor.

Intrand intr-un contact verbal cu fata respectiva, am constatat ca analiza grafologica mi-a confirmat ce am aflat dupa din discutia scurta si analiza comportamentala. O persoana ambiverta (echilibru dintre introvert/extrovert), ce nu isi stie adevarata valoare, nu are un stil propriu si integru, dezvoltand o atitudine neplacuta asupra celorlalti, intr-o maniera violenta. Stiind si ca urma un profil uman, mi-a fost confirmata si banuiala ca are mai mult o inclinatie asupra creatiei, in detrimentul pragmatismului.

Acestea sunt cele mai basic sfaturi, dar sunt destul de utile, daca stii sa le interpretezi.