Spy the Lie, este o carte scrisa de trei fosti ofiteri CIA: Philip Houston, Michael Floyd, respectiv Susan Carnicero  axanduse pe analiza comportamentala a partenerului de conversatie si arta disimularii. Combina un set de tehnici accesibile oricui, set care se poate aplica zilnic, reusind sa scoata adevarul la suprafata intr-un mod subtil, fara a atrage suspiciuni din partea individului banuit de mascarea adevarului.

In principiu, cu un exercitiu atent in timpul lecturarii, pe un subiect aleator, poti deveni usor Cal Lightman (Lie to me – Psihologia Minciuniisau Patrick Jane (The Mentalist – Mentalistul). Si nu; nu poti sa citesti gandurile la 5 secunde dupa ce ai privit persoana insistent in ochi. Crudul adevar este ca probabil vei fi categorizat ca un ciudat ce se holbeaza. Scuze de dezamagire, dar nu functioneaza asa.

La prima vedere cartea se auto-intituleaza ca un ghid de detectie a minciunii, inselatoriei si un dictionar al microexpresiilor faciale. Nimic mai adevarat. Cartea contine experiente reale, investigatii si interviuri ale oamenilor publici din Statele Unite ale Amercii, dar si cazuri particulare, atent explicate. De altfel contine si o schema cu intrebari si detaliaza puncte cheie prin care se poate detecta ascunderea adevarului. De aici, pleaca descrierea fiecarui gest, de la interzierea sau evitarea unui raspuns, pana la detectarea miscarii punctelor de ancorare. Se pune accent pe fiecare detaliu, pentru a nu lasa cititorul cu o doza de scepticism dupa lectura.

Sunt pasionat de relatiile interumane, implicit si de psihologie. Aceasta e genul de carte care te ajuta sa fi cu un pas in fata partenerilor de discutie. Fie ca este vorba de a detecta hiperbolizarea unui amic, atunci cand isi povesteste o experienta, pana la mascarea propriilor slabiciuni in unele situatii sau a unei rezistente psihice marite la un interviu, aceasta carte mi se pare un bonus major in viitorul TU.