Majoritatea fotografilor incepatori considera ca ating statutul de fotograf profesionist o data cu achizitionarea unui aparat DSLR, pe principiul cu cat mai mare, cu atat mai bine si ignora aspectele tehnice.

Desigur, calitatea unui aparat profesional in raport cu un telefon sau “o camera de familie” este, indiscutabila, mult superioara, dar in ziua de azi, cu putina inspiratie si un telefon cu o camera decenta poti realiza fotografii surprinzatoare. Cred ca cea mai mare problema a debutantilor in arta fotografierii este lipsa de perspectiva si continua cautare a unui subiect.

Fotografia presupune conectarea la lumea reala din fata aparatului de fotografiat si transpunerea ei intr-o imagine unica pentru noi si pentru viziunea noastra particulara. […] daca folosesti aparatul ca hobby si nu ca un instrument profesional, aceasta este o abordare gresita, inexpresiva.

(Michael Freeman in Manual de fotografie digitala)

Pe langa tehnica si munca din spatele obiectivului, este nevoie si de un factor cheie, venit tot din partea fotografului, care creeaza o poveste, o data cu apasarea pe declansatorul aparatului – imaginatia. Un ochi bine format si o perspectiva asupra subiectului stie sa capteze cadrul perfect.

Am intalnit multe persoane carora le placea sa surprinda imagini cu telefonul si doreau sa faca un upgrade, in conditiile in care multe dintre acestea incalcau norme de baza (regula treimii, norme de compozitie, simetrie si incadrare, s.a.m.d), dar aveau potential estetic, chiar daca erau gresite (nu, nu sunt abstracte asa). Le-am recomandat sa persevereze pe telefon, iar cand vor simti ca aceasta este, intr-adevar, o pasiune, sa faca pasul.

(fotografie macro realizata cu Asus Zenfone 3 – f/2 – 1/400s – ISO 50)

Ca experienta personala, o data cu primul DSLR, nu am vrut sa aud de modul ‘AUTO’. Doar spune pe un grup foto ca ai folosit modul automat, iar cel mai probabil, in cateva minute de la postare, vei regreta faptul ca ai cerut o opinie (bineinteles, daca fotografia este buna, pe langa hatereala referitoare la realizarea cadrului, vor mai fi si 2-3 mesaje incurajatoare). Deseori vad persoane spanzurate cu un DSLR, ca apoi sa observ rotita de mod departe de a fi in dreptul icon-ului ‘M’. Asta e genul de fotografii dorite? Fotografii la foc automat cu o camera semi-profesionala, entry-level, sub titlul de fotograf?

Repet faptul ca tehnica, imbinata cu imaginatia, duce la un rezultat fotografic, care sa te faca sa te uiti la imagine satisfacut, de un lucru bine facut. Cat despre regulile de aur ale fotografiei, diafragma, timp de expunere sau ISO, lumina, pozitionare, balans, histrograme s.a. voi reveni cu un articol specializat pe latura tehnica.

In fotografie, cel mai important este fotograful.